AKADEMIE KVALITY – CO MUSÍ OBSAHOVAT ETIKETA POTRAVIN?

Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin?

 

Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.  

Kromě informací uvedených na etiketě pomáhaj i loga s označením kvality, jako je značka Klasa. Dalším označením, podle kterého se zákazníci orientují, je např. Regionální potravina.

Co musí etikety obsahovat:

 

  • Název potraviny

Na obalu musí být označený zákonný název potraviny. Musí obsahovat informace o fyzickém stavu potraviny nebo o zvláštní úpravě, kterou potraviny prošla.

 

  • Množství

Čisté množství potravin se vyjadřuje v objemových a hmotnostních jednotkách.

  • Složení potravin (seznam složek)

Seznam obsahuje všechny složky potraviny seřazené sestupně podle hmotnosti.

 

  • Trvanlivost

Zde je zapotřebí rozlišit dvě hlavní možnosti pro vyznačení data spotřeby:

  • Datum použitelnosti („Spotřebujte do“) se uvádí u potravin, které podléhají rychle zkáze a musí být rychle spotřebovány.
  • Datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost“) se uvádí u potravin, které se rychle nekazí.
  • Alergeny

Alergeny musí být vždy odlišeny od ostatních složek. Celkem máme 14 druhů alergenů.

 

  • Původ výrobku

U potravin musí být vždy uveden název a adresa výrobce, balírny nebo dovozce.

 

  • Výživové hodnoty

Tabulka nutričních hodnot nám říká, jak energeticky a nutričně bohatá je daná potravina. Energetická hodnota se uvádí v kilokaloriích (kcal) a v kilojoulech (kJ).

 

  • Loga kvality

Pokud výrobce či producent získá ocenění kvality, je povinen tato loga umístit na obal.

Privátní značky

Dd roku 1999 nabízí prodejny COOP vlastní značky potravin zaměřující se na kvalitu a dostupnou cenu.

Klasik
COOP Premium